Indigneu-vos! és un curt llibre que es podria considerar com un pamflet, escrit per Stéphane Hessel i publicat el 2011. Aquest llibre ha sigut tot un èxit de ventes a França, país natal de Hessel, però també a Espanya i Catalunya.
Per entendre millor el motiu d’aquest llibre cal conèixer una mica la vida del autor. Durant la segona guerra mundial, Hessel va ser membre de la resistència francesa, capturat i torturat per la Gestapo, reclús en dos camps de concentració dels que va poder escapar de la mort per sort. Acabada la guerra, va participar a la redacció de la Declaració Universal dels Drets de l’Home. Així doncs, Hessel ha lluitat contra la repressió, el nazisme i el govern col·laboracionista francès, i a favor de la llibertat i els drets humans.
No crec que aquest llibre es pugui considerar com un assaig no només per la seva extrema brevetat sinó per la manca de contingut. És una crida a la indignació davant la situació actual en la que vivim on el nou mal són els bancs mundials, el marcat financer i els especuladors. Segons Hessel, aquest nou mal, molt més discret que el nazisme o el feixisme, no deixa de ser perillós ja que controla els governs i doncs, la població civil. Crec que això és bàsicament el que Hessel ens vol transmetre. No intenta cercar les causes d’aquesta situació ni tampoc planteja cap solució concreta per canviar-la. Per aquest motiu trobo que aquest llibre no té gaire interès ja que amb prou feines presenta el problema de manera objectiva. No crec que el mal ni el bé siguin tant definits com el blanc i el negre. Això és simplificar massa les coses i fins i tot utilitzar un discurs demagògic. Així doncs, l’interès que podria tenir el llibre de plantejar el problema (el que és curiós ja que sembla que només existeixi un gran problema en el món modern), és limitat per la seva visió segurament influenciada per la seva pròpia experiència durant la guerra. És cert que en els últims temps l’economia hagi esdevingut la columna vertebral de tota societat. És cert que cada cop més els estats tenen menys poder davant les empreses mundials. És cert que s’ha arribat a un model de vida consumista i poc saludable mentalment. No obstant, si hem arribat a aquests extrems és per que la gent hi ha participat i encara hi participa, i no només perquè uns quants malvat, lladres de guant blanc maneguin els fils. L’ indignació és només el primer pas per canviar les coses. Però per si sol és totalment estèril. Així doncs, Indigneu-vos! és dels molts casos de best-seller sense gaire valor literari ni de contingut. La crida a l’ indignació amb missatges alarmistes és un recurs fàcil i poc original. No obstant, tampoc és una obra menyspreable, ja que potser hagi servit a més d’un d’adonar-se d’un dels molts problemes de la societat actual, i serveixi també perquè altres escriptors i persones plantegin solucions concretes i factibles.