Els pilars de la Terra, titulada The Pillars of the Earth en la seva versió original en anglès, és una novel·la històrica de Ken Follett que gira a l'entorn de la construcció d'una catedral gòtica a Kingsbridge (una població fictícia situada aproximadament on es troba Marlborough, a Wiltshire, a uns 110 km a l'oest de Londres). L'acció es desenvolupa a mitjans del segle XII.
Trobo que és una novel·la molt interessant per diversos factors. Primer de tot, el narrador extern i omniscient ens presenta i descriu molts personatges, sobre els quals anirà focalitzant l’atenció del lector. Si és una època una mica llunyana, gràcies a les nombroses descripcions dels paisatges, edificis i costums, ens podem fer una idea de les condicions de vida, l’alimentació, el treball.. en definitiva podem imaginar com era la vida de les diferents capes de la societat. L’intriga és força interessant: com el prior Philip arribarà a construir la tan desitjada catedral de Kingsbridge davant d’una infinitat de problemes i sobretot davant d’homes poderosos que s’oposaran amb tots els mitjans per impedir-ho. No obstant, una gran diversitat d’històries paral·leles confluiran amb la principal, com per exemple, la lluita de dos germans per recuperar el comptat del seu pare, una història d’amor o moltes altres.
Però hi trobo un punt feble bastant important. La llargada del llibre. Segurament, per voluntat de precisió i una visió prou àmplia en el temps, Follet ha escrit una novel·la massa llarga pel meu gust. La veritat, és que per mantenir l’atenció del lector en un llibre tan llarg, l’autor ha hagut de farcir la novel·la amb una infinitat de peripècies cada vegada més enrevessades que acaben cansant i produint un cert escepticisme al lector, ja que l’historia acaba perdent bastant en versemblança, encara que sigui fictícia. A més a més, l’historia d’amor entre el Jack i Aliena troba tants entrebancs l’un rere l’altre que t’acabes demanant si no es tracte d’una telenovel·la.
A part d’això, ha sigut una lectura agradable i ràpida, ja que té una qualitat literària limitada, però això no té per que ser dolent. Ara, si voleu una novel·la ambientada també a l’edat mitja i amb molta qualitat literària i amb una intriga molt ben estructurada us recomano El nom de la rosa, d’ Umberto Eco.
No hay comentarios:
Publicar un comentario